Végeztek az Iszlám Állam 200 elit harcosával


Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet több mint 200 elit harcosával, köztük a szélsőségesek különleges egységeinek számos tagjával végezett szerdán az iraki hadsereg Ninive tartomány Mihána nevű települése mellett – közölte az észak-iraki tartományban végrehajtott hadműveletekért felelős vezérkar – közölte az MTI.

A hadsereg közlése szerint a dzsihadisták erőddé építették ki a település melletti térséget, amelynek felszabadítása során az IÁ legalább 200 elit harcosával végeztek. Közülük több mint százan az IÁ úgynevezett különleges egységéhez tartoztak, amely a terroristák által megszállt területek lakossága elleni különös brutalitásával vált ki.

A vezérkar közlése szerint a hadművelet a szerda reggeli órákban indult az IÁ állásai elleni légicsapásokkal, és másfél órás tüzérségi támadással a szélsőségesek erősítése ellen. A dzsihadisták élőerőkben szenvedett veszteségei mellett jelentős számú haditechnikai eszközt is vesztettek, így rakéta indító berendezéseket, gránátvetőket, nehézgéppuskákat és páncélozott járműveket is.

Az iraki kormányerők bejelentették: a Mihánához közeli térséget teljesen ellenőrzésük alá vonták, miközben nem voltak veszteségeik.
Ninive tartománynak, és székhelyének, Moszulnak a felszabadítása az iraki hadsereg és a vele szövetséges milíciák egyik elsődleges célja, hogy visszaszerezzék az ellenőrzést az ország területe felett az IÁ-tól. A több mint félmillió lakost számláló Moszul a dzsihadisták iraki fellegvárának számít. Az észak-iraki város 2014 nyarán került az iszlamisták kezére.