Zavargás volt az egyik menekülttáborban Leszboszon


A görög rendfenntartó erőknek szerda kora reggelre sikerült helyreállítani a rendet a Moria menekülttáborban, Leszbosz szigetén, de helyszíni tudósítók szerint továbbra is puskaporos a hangulat.

Az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központ, a hotspot lakói fogva tartásuk, Törökországba történő esetleges kitoloncolásuk és rossz körülményeik ellen kezdtek tüntetni Jannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter és Klaas Dijkhoff, Hollandia menekültügyekben illetékes államtitkárának keddi látogatása alatt.

A helyzet elfajult, és a tiltakozó migránsok vizespalackokkal, a kezük ügyébe kerülő tárgyakkal dobálták meg Muzalaszt. Néhányan kukákat gyújtogattak, köveket vágtak a rendőrökhöz, és megpróbáltak kitörni a táborból. A biztonsági erők válaszul könnygázt vetettek be. Az összecsapásokban legalább tízen könnyebben megsebesültek.

Görögország szerdán összesen 49 migránst toloncolt ki Törökországba az EU–török megállapodás keretében, amely szerint a március 20-a után érkezett migránsokat menedékkérelem hiányában Athén visszaküldheti a másik országba.

Eközben továbbra is nagyjából 2680 menedékkérő tartózkodik a pireuszi kikötőben felállított hevenyészett táborban – jelentette internetes oldalán a Kathimerini című görög napilap szerdán.

A görög hatóságok megígérték, hogy még a május 1-jei, nagy tömegeket vonzó ortodox húsvéti ünnep előtt felszámolják a migránsok sátortáborát az Athénhoz közeli kikötőben.

mti