A franciák feloldanák az Oroszországgal szembeni szankciókat


A legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobboldali Köztársaságiak javaslatára a francia nemzetgyűlés határozati javaslatot fogadott el csütörtökön arról, hogy felkérik a kormányt: ne támogassa az ukrajnai konfliktus miatt Oroszországgal szemben bevezetett szankciók meghosszabbítását.

A nem kötelező érvényű szöveget az 577 fős nemzetgyűlés jelen lévő képviselői közül 55-en szavazták meg, 44-en pedig ellene voksoltak. A határozati javaslatot a beterjesztő jobboldal mellett a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front és a kormánytól balra álló Baloldali Front támogatta, a kormányzó szocialisták és a Zöldek elutasították.

Két évvel a konfliktus kezdete óta “a szankciók teljesen hatástalanok”, “a minszki megállapodás zsákutcába jutott”, “a tűzszünetet mindkét oldalon könnyedén semmibe veszik”, Ukrajna pedig nem hajtotta végre “a megígért reformokat”

– olvasható a szövegben.

A beterjesztők azt is hangsúlyozták, hogy a szankciók veszélyesek a francia gazdaságra, miután Franciaország a “harmadik befektető Oroszországban és az első számú külföldi munkáltató”.

A Mistral hadihajók eladásáról szóló francia-orosz szerződés lemondása és a francia gazdák vesztesége is jelentős bevételkieséseket okozott a képviselők szerint.

A képviselők egy része, köztük a centrista Francois Rochebloine a párbeszédet és az Oroszország és az Európai Unió közötti szövetséget hangsúlyozta “a közös ellenség”, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban, valamint azt, hogy közösen kell megoldást találni a szíriai konfliktusra.

“Igen, a szankciók feloldását szeretnénk a donyec-medencei válság rendezésével kapcsolatban. Igen, amennyiben a minszki megállapodást tiszteletben tartják, a szankciókat feloldjuk. Ez az Európai Unió közös álláspontja, és hiba lenne ebből a keretből kilépni”
– válaszolta a képviselőknek Harlem Désir francia Európa-ügyi államtitkár.

“Oroszország stratégiai partnere Franciaországnak, ahogy az Európai Unió számára is annak kell lennie”, de az együttműködésnek olyan elveken kell nyugodnia, amelyek közül “első helyen szerepel a nemzetközi jog tisztelete”

– hangsúlyozta az államtitkár.