A nyomozás újraindítását kérte a meggyilkolt Borisz Nyemcov lánya


A nyomozás újraindítását kérte az orosz Nyomozó Bizottságtól szerdán a tavaly a Kreml tőszomszédságában meggyilkolt Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus lánya.

Erről a család ügyvédje, Vagyim Prokorov számolt be a sajtónak. Zsanna Nyemcova azt kéri, hogy emeljenek vádat az orosz belügyi egységek kötelékébe tartozó, zömmel csecsenekből álló Észak zászlóaljban szolgáló Ruszlan Geremejev és fivére, Artur ellen – közölte az MTI.
A hivatalos nyilvántartásból kiderült, hogy Artur Geremejevé volt az a moszkvai ingatlan, amelyben a Nyemcov-gyilkossággal eddig megvádolt személyek laktak. A folyamodvány kitér arra is: noha a nyomozás megállapította, hogy a gyilkossághoz köze lehet Alibek Gyelimhanovnak, az Észak zászlóalj parancsnokának, a csecsen belügy három munkatársának, valamint Szulejman Geremejev csecsenföldi szövetségi szenátornak is, őket alapos kihallgatásnak nem vetették alá és nem folytattak le ellenük minden lehetőséget kimerítő nyomozást.

Zsanna Nyemcova azt is kérte, hogy ne válasszák le a nyomozásról a bűntény megrendelésével és megszervezésével vádolt Ruszlan Muhugyinov ügyét, aki ellen novemberben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Muhugyinov Ruszlan Geremejev sofőrje volt.

Az orosz szövetségi bűnügyi nyomozó szervként működő bizottság januárban közölte, hogy lezárja a nyomozást a Nyemcov-gyilkosság ügyében. A bűnténnyel kapcsolatban öt csecsen férfi, Zaúr Dadajev, Sadid Gubasev, Hamzat Bahajev, Tamerlan Eszkerhanov és Anzor Gubasev ellen emeltek vádat, “nyereségvágyból vagy megrendelésre, összeesküvés alapján, csoportosan elkövetett gyilkosság” miatt. A vádlottak a korábbi beismerő vallomásukat visszavonták és tagadják bűnösségüket. A gyilkossági ügynek a nyomozás során voltak további feltételezett résztvevői is, akiknek személyazonosságát nem sikerült megállapítani.
Borisz Nyemcov ellenzéki politikust, volt miniszterelnök-helyettest 2015. február 28-ra virradóra több lövéssel ölték meg Moszkva belvárosában, a Kreml lábánál húzódó Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon. A politikus ukrán barátnőjével gyalogosan a közelben lévő lakása felé tartott.

mti