Automatikusan újraszámítják a szubvenciót a gázáremelés után


Az ukrán kormány pótlólagosan 5,3 milliárd hrivnyát utalt ki a lakossági szubvenciókra, hogy ellensúlyozza a gáz fogyasztói árának emelkedését – idézi Pavlo Rozenko szociálpolitikai miniszterelnök-helyettest közleményében sajtószolgálata. A hírről beszámoló Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata hozzáteszi: ily módon 2016-ban összesen több mint 40 milliárd hrivnyát fordítanak szubvencióra a költségvetésből.

Azok esetében, akiknek már korábban megítélték a szubvenciót, május 1-jétől automatikusan újraszámítják a támogatás mértékét – derül ki a közleményből.

„Számításaink szerint ez az összeg elegendő lesz arra, hogy fedezze a kisjövedelmű ukrán polgárok gázzal kapcsolatos kiadásait. Az a hatmillió család, amely ma szubvencióban részesül, nem fogja érzékelni az egységes gázárra való átállást. A kifizetéseik a gázért szintén változatlanok maradnak”

– közölte Rozenko.

A földgáz lakossági fogyasztói árának piaci szintre emelése következtében május 1-jétől 60 százalékkal drágulni fog a távhőszolgáltatás is. A kormány a szubvenció összegének növelésével ezt a drágulást is ellensúlyozni szándékozik – közölte a karpataljalap.net.

Mint arról tegnap beszámoltunk, a kormány a téli fűtési időszakhoz képest több, mint a duplájára megemelte a gáz árát. Erről ITT olvashatnak.