Börtönre ítéltek török újságírókat a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái miatt


Egy török újság volt az egyetlen, a muzulmán világban, amely leközölte a Charlie Hebdo francia vicclap Mihamed-karikatúráit, a lap két újságíróját ezért börtönre ítélték.

Törökországban két-két év börtönre ítéltek csütörtökön két ellenzéki újságírót, mert 2015-ben egy Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrával illusztrálták cikküket – jelentette be az ügyvédjük Ankarában.

A gúnyrajz eredetileg a francia Charlie Hebdo szatirikus hetilapban jelent meg. Hikmet Cetinkaya és Ceyda Karan a Cumhuriyet című ellenzéki lap munkatársaként tavaly január 14-én szerkesztette be az újság nyomtatott változatába a karikatúrát. A Charlie Hebdo párizsi székháza egy héttel korábban vált gyilkos terrortámadás áldozatává.

A Cumhuriyet a muzulmán világ egyetlen újsága, amely reprodukálta a Mohamedről rajzolt karikatúrák némelyikét. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök “súlyos provokációnak” minősítette a szerkesztőség erről szóló döntését. Az ügyészség “gyűlöletkeltéssel és a vallási értékek megsértésével” vádolta meg az újságírókat. Ügyvédjük közölte, fellebbezni fog a börtönbüntetés ellen.

mti