Egy-két hónapig is eltarthat az ukrán pilótanő kiadatása


Az Oroszországban elítélt Nagyija Szavcsenko ukrán helikopterpilóta kiadatási eljárása megkezdődött, ugyanakkor eltarthat egy-két hónapig – mondta a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek Mark Fejgin, az elítélt ügyvédje.

„Megkaptam Szavcsenko beleegyező nyilatkozatát a kiadatásához, hogy büntetését Ukrajnában tölthesse le. Az eljárás szerint meg kellett kapnia a kitöltendő iratokat, amelyek alapján megindítható a folyamat. Úgy vélem, (…) az eljárás elkezdődött ugyan, de meg kell érteni, hogy nem megy gyorsan, egy-két hónapot is igénybe vehet”

– mondta Fejgin.

Szavcsenko másik ügyvédje, Nyikolaj Polozov a nap folyamán elmondta: pénteken tesz látogatást a fogva tartott pilótanőnél, illetve akkor fog nyilatkozni kiadatását illetően.

Korábban Ukrajna az elítélt személyek kiadatásáról rendelkező 1983-as konvenció alapján kérte Moszkvától azokat a dokumentumokat, amelyek alapján megvizsgálja, hogyan tölthetné le büntetését Nagyija Szavcsenko a hazájában.

Az orosz igazságügyi minisztérium szerint a pilótanő átadásához szükség van egy ukrán bírósági döntésre, továbbá Szavcsenko ítéletét összhangba kell hozni az ukrán törvényekkel, majd egy orosz bíróságnak kell döntenie a kiadatásról.

Petro Porosenko ukrán elnök korábban azt ajánlotta Moszkvának, hogy cseréljék ki a pilótanőt az orosz felderítés feltételezett két tagjára, akiket Kijevben ítéltek el.

A dél-oroszországi Donyeck városi bírósága március 22-én huszonkét évi szabadságvesztésre és 30 ezer rubel (mintegy 120 ezer forint) bírság megfizetésére ítélte Szavcsenkót.

mti