Ellenségesek az ukránok a Donbászon élőkkel szemben


Az ukránok kicsivel több, mint fele nem adna különleges önkormányzati státuszt a felkelők által ellenőrzött kelet-ukrajnai megyéknek.

A Razumkov Központ felmérése szerint az ukránok 54,6 százaléka ellenzi a Donbásznak adandó különleges önigazgatási jogköröket. 23,8 százalékuk szerint viszont éppen ez lehetne a megoldás. A megkérdezettek közel 20 százaléka képtelen volt érdemi választ adni – írta a Korrespondent.
52,5 százaléknyian elvetik azt is, hogy még azelőtt választásokat rendezzenek ott, hogy azok a területek visszatérnének ukrán fennhatóság alá. 31,2 százalék mondta azt, hogy az ilyen választások segítenének deeszkalálni a helyzetet.

42,3 százaléknyian a felkelők amnesztiáját sem támogatják. Minden harmadik megkérdezett ellenben igen. 46 százalék mondta azt, hogy a Donbásszal minden gazdasági kapcsolatot meg kell szakítani, s ugyanennyien szinte még az ott élők ukrán állampolgárságát is elvennék, ha szimpatizálnak az orosz törekvésekkel.

A minszki egyezményeket a válaszadók 35,9 százaléka negatívnak tartja, 16,6 százalék szerint hoztak pozitív változásokat.