Háromezer hrivnyásnál is nagyobb számlák jöhetnek


Mint arról tegnap beszámoltunk, a kormány a téli fűtési időszakhoz képest több, mint a duplájára megemelte a gáz árát.

Eddig a téli hónapokban – októbertől áprilisig – aki belefért az 1200 köbméter fogyasztási kategóriába, annak 3,60 hrivnyát kellett fizetnie egy köbméter gázért. Ezentúl viszont mindentől függetlenül mindenki ugyanannyit fog téríteni: 6,87 hrivnyát.

Nem nehéz kiszámolni, hogy egy téli hónapban aki mondjuk magánházban lakik és 500 köbméter gázt fogyaszt, az közel 3500 hrivnyás számlára számíthat. Ne feledjük, eközben a minimál nyugdíj alig több mint ezer hrivnya, de a minimálbér sem éri el az ezerötszáz hrivnyát.

Andrij Reva szociális miniszter ebből kifolyólag az arra rászorulókat arra kéri, nyújtsák be igényüket a szubvencióra. Eddig 5 millió ukrán család kapott az államtól rezsitámogatást, ami a fogyasztók 36 százalékának felel meg. A miniszter arra számít, hogy akár 7-7,5 millió család is jogosulttá válik a szubvencióra – közölte a TSN. Újságírói kérdésre felelve azt mondta, nem gondolja, hogy a gázáremelés miatt megnő a tartozók száma. Az előző gázáremelés miatt sem lett több a nem fizetők aránya, fűzte hozzá.