Nem engedték haza az oroszok Nagyija Szavcsenko testvérét


Feltartóztatták az orosz-ukrán határon Vera Szavcsenkót, az Oroszországban elítélt ukrán helikopterpilóta, Nagyija Szavcsenko testvérét, aki egy ukrán konzul kíséretében, diplomáciai védettséget élvező autóban próbált hazatérni.

Vera Szavcsenko ellen a csecsen legfelsőbb bíróság egyik bírájának megsértése miatt adtak ki letartóztatási parancsot az oroszok. A nő tavaly október 28-án „társadalmi védőként” vett részt Groznijban két ukrán férfi tárgyalásán, akit azzal vádoltak, hogy az 1994-95-ös első csecsen háborúban Oroszország elleni harci cselekményekben vettek részt. Szavcsenko a tárgyalást bekiabálásokkal zavarta meg, és amikor kivezettették, megjegyzéseket tett a bíróra. Az incidens miatt bűnvádi eljárást indítottak Vera Szavcsenko ellen, aki nem jelent meg az idézésekre.

Petro Porosenko államfő az éjjel utasította az ukrán külügyminisztériumot, hogy mindent kövessenek el a nő hazajuttatása érdekében. Vira Szavcsenko ügyvédje közölte: a diplomaták visszavitték a nőt Ukrajna rosztov-na-donui konzulátusára.

Közben a börtönben kézhez kapta a kiadatáshoz szükséges nyomtatványokat Nagyija Szavcsenko – tájékoztatta szerdán az Interfax-Ukraina hírügynökséget Vera Szavcsenko, miután találkozott húgával.

Nagyija azt sem zárja ki, hogy a kiadatási dokumentumokkal csak meg akarják vezetni.

„Nagyija azt mondta, kitölti és aláírja a nyomtatványokat. A Büntetés-végrehajtási Intézet vezetője (Alekszandr Kalganov – a szerző) azt mondta neki, hogy ezek a kiadatásához szükséges nyomtatványok. A testvérem mosolyogva megjegyezte, hogy lehet ez csak egy színjáték. Ugyanis rossz tapasztalatai vannak, elfogása és Oroszországba szállítása óta többször átverték a szervek. Kalganov azt mondta Nagyijának, hogy írja meg a kérvényt, hogy másnak kiállítsanak egy igazolást arról, hogy nincsenek meg a személyazonosságát igazoló dokumentumok” – fogalmazott Vera.