Ökológiai katasztrófa fenyegeti a Talabori-víztározót


Sokkoló felvételek kerültek fel világhálóra az egykor festői szépségű Talabori-víztározóról. Az emberi gondatlanság, a nemtörődömség és a felelőtlenség folytán óriási kiterjedésben úszó szemét borítja a víztükröt, szennyezve és elcsúfítva ezzel a környezetet.

A Huszti járásban lévő Égermezőtől (Vilsáni) 10 kilométerre fekvő víztározóból alagútrendszeren keresztül jut el a víz Talabor-Nagy-ági vízerőmű turbináihoz. Évtizedekkel ezelőtt Kárpáti tengernek is nevezték a víztározót, gyakran vertek itt tábort a túrázók és kirándulók. Ám mostanság messze elkerülik a környéket. A víztározó gátja nemcsak a vizet, de a szemetet is felduzzasztotta. A hulladék a folyó mentén fekvő falvak illegális szemétlerakóiból származik, egy-egy esőzés után a folyó elsodorja ezeket. A most közzétett felvételt Igor Kravcsuk, a lembergi politechnikum fizika tanszékének docense készítette 2015 augusztusában, aki mély megdöbbenéssel írta le a látottakat.

„Ebből a valamikor hatalmas víztározóból egy legfeljebb tíz méter mély büdös pocsolya maradt. A vízfelület nagy részét PET-palack és úszó háztartási szemét borítva. Sokkoló a látvány. Nagyon jól ismerem ezt a környéket. Ez valamikor egy kárpáti tenger volt, aminek a vízéből halászlét, vagy teát is lehetett főzni”

– ecsetelte Kravcsuk.