Orvosokat, gyerekeket bombáztak repülőről Aleppóban


A város lázadók által ellenőrzött felében hajtottak végre légitámadást egy kórház ellen, huszan meghaltak, köztük a kórház fogorvosa és a lázadók kezén lévő városrészek egyetlen gyermekorvosa is.

Legalább húsz civil halt meg szerda este az észak-szíriai Aleppóban a kormányerők egy kórház és egy lakóépület ellen intézett légitámadásában – közölte a helyi polgári védelem. A két célba vett épület a város lázadók által ellenőrzött keleti felén, az asz-Szukkari negyedben volt.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja helyi forrásai alapján megerősítette a légicsapás hírét.

Az első jelentések 14 civil haláláról szóltak, de később a romok alól kiemelték még további hat ember, köztük a kórház fogorvosa és két gyermek holttestét. A csapásban életét vesztette a lázadók ellenőrizte városrészek egyetlen gyermekorvosa is.

A kórház krónikus betegségekben szenvedő idős betegeket ápolt.

Az utóbbi napokban megsokszorozódtak a 2012 óta kettészakadt tartományi székhely, az ország egykori gazdasági fővárosa elleni légitámadások, múlt péntek óta több mint száz civil lakos halálát okozva.

Holtponton a béketárgyalások

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja csütörtök hajnalban az Egyesült Államok és Oroszország legmagasabb szinten való közbenjárását sürgette a kudarccal fenyegető szíriai béketárgyalások felélesztése érdekében.

Mistura azt követően tartott sajtótájékoztatót Genfben, hogy videokonferencia útján tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát a lényegében megfeneklett tárgyalásokról. A diplomata azt mondta, reméli, hogy valamikor májusban újrakezdődhetnek a tárgyalások, de ehhez előbb a harci cselekmények megfékezésére lenne szükség.

A genfi tárgyalások harmadik fordulója április 18-án szakadt meg, miután a szíriai ellenzék egy részét tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) felfüggesztette a részvételét, tiltakozva a kormányerők észak-szíriai előrenyomulása, a segélyakciók akadályozása, valamint az ellen, hogy semmilyen előrelépés nem történt a Szíriában bebörtönzött politikai foglyok szabadon bocsátása ügyében. Az egyeztetések Mistura és a szíriai kormányküldöttség, illetve úgynevezett “moszkvai-kairói platform” között ennek ellenére folytatódtak.

mti