Putyin börtönnel fenyegeti a rakátakilövés meghiúsítóit


Nem menekülhetnek a felelősség alól a Vosztocsnij űrrepülőtér kilövését hátráltató személyek – fenyegetőzött szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki meglehetősen szívére vette a sikerprojektként elkönyvelt űrállomás szerdai kudarcát – írja a Hirado.

A rakéta kilövésének országos hírverést terveztek Oroszországban, Vlagyimir Putyin elnök is a helyszínre érkezett, hogy saját szemével nézze végig a várva-várt eseményt. Több ezer kilométert utazott, így meglehetősen dühös lett, mikor közölték, hogy hiába sietett.

Miután kiderült, hogy műszaki okok miatt egy nappal elhalasztják a hajnalra tervezett rakétastartot, a vezető megtorlásként azonnal börtönbüntetéssel fenyegette meg az illetékeseket, és kijelentette, hogy addig nem mozdul, amíg nem tisztázzák, hogy kik a felelősek a hanyagságért, amely meghiúsította Oroszország új, távol-keleti űrrepülőterének felavatását.

Szerdán már őrizetbe vették az űrállomás négy dolgozóját, akik közül ketten házi őrizetben várakoznak, ketten elzárva várnak tárgyalásukra. Összesen hat vádat emeltek ellenük.

Putyin az Interfaxnak adott interjúban azt bizonygatta, hogy bűnösségük bebizonyítása után a felelősök a háziőrizet kényelmes ágyai után kénytelenek lesznek hozzászokni a börtöncellák emeletes ágyaihoz.

A rakétakilövés meghiúsulását műszaki hiba okozta: a hajtómű be- és kikapcsolásáért felelős rendszer mondta fel a szolgálatot, emellett a rakétafokozatok leválasztásával is komoly problémák merültek fel.

A szakemberek azt a lehetőséget sem zárták ki, hogy a rendszer tévesen riasztott – ebben az esetben az egész rendszert le kellene cserélni, és lőttek a csütörtöki rakétastartnak is.