Rákoscsabai segítség a zápszonyiaknak


A zápszonyi baptista gyülekezet már több, mint 85 éve jelen van a településen, és lehetőségeihez mérten igyekszik segíteni a rászorulókon. Mint azt Nagy-Kasza Dániel baptista lelkipásztor elmondta, a nehéz körülményeket tekintve gyülekezetükben is ajtók nyíltak támogatás terén, amit ki is használnak.

– Elsősorban időseknek, betegeknek, egyedülállóknak és nagycsaládosoknak segítünk. Tavaly élő állatokat, gyógyszereket adományoztunk, kórházi költségek rendezésével segítettünk – magyarázta a lelkész.

A támogatások nagyrészben a zápszonyiakra vonatkoznak, de időnként más településeken élőket is segítenek, így például Nagybégányban, Beregszászban, Kígyóson és Rafajnaújfaluban. – Nagy örömünkre szolgál, hogy a Rákoscsabai Béthel Alapítvány lehetővé tette, hogy a tél folyamán tűzifát adhattunk több mint ötven szegény családnak. Gyülekezetünk összességében az elmúlt években több száz család felé tudott szolgálni. Azt szeretnénk, ha az emberek megértenék, és látnák, hogy mi többet szeretnénk nekik adni tűzifánál. Ezért is kerítettünk sort a találkozóra, amelyen a támogatott családok és gyülekezeti tagjaink megismerkedhetnek a Rákoscsabai Béthel Alapítvány vezetésével.

A Budapest XVII. Kerület, Rákoscsabai Béthel Alapítvány egyházi személyek által alapított civil szervezet. Jóléti, kulturális és nemzettudat-építő tevékenységet folytatnak az elszakadt nemzetrészeken is. Kárpátalján először a 2001-es árvíz idején segítettek, azóta többször jártak már vidékünkön, most Zápszonyba látogattak el.

– A mai alkalomnak az a célja, hogy egyrészt találkozzunk a támogatottakkal, illetve felmérjük a szükségleteket, hogy később lehetőségeinkhez mérten tovább segíthessünk – fejtette ki László Gábor, a Rákoscsabai Béthel Alapítvány elnöke, majd hozzátette, évente több alkalommal igyekeznek segíteni a település rászorulóinak. Elmondta, a szociális segítségnyújtáson belül támogatni kívánják a kisgyermekes családokat gyógyszerekkel, pelenkával stb. – A település polgármesterével és iskolaigazgatójával is találkoztunk, hiszen arról értesültünk, hogy az iskola területén szeretnének egy kosárlabda-pályát kialakítani. Mi ehhez anyagilag kívánunk hozzájárulni, de ha szükséges, akár építőcsapatot is tudunk szervezni. A támogatással az a célunk, hogy itt maradjanak a fiatalok, hogy itt legyen komfortosabb az élet. Arra is gondoltunk, hogy a nyár folyamán itteni gyerekeket vinnénk táboroztatni Magyarországra, a Fertő-tó mellé.

Baricsán Attila kuratóriumi tag elmondta, amikor megtudta, hogy régi ismerőse, Nagy-Kasza Dániel Zápszonyba költözött, felkereste, s a problémákkal megismerkedve később az alapítvány által segítettek. Kihangsúlyozta, ha jó ügy mellé állunk, sok jó ember járul hozzá a segítségnyújtáshoz, akik bíznak a munkájukban. Sokszor idős nénikék hoznak öt kiló lisztet, vagy egy kiló cukrot, hogy ők ennyivel tudnak segíteni, de megteszik. De természetesen nagyvállalkozók támogatását is élvezik.

– Istennek hála, az alapítványnak nagy köszönet, hogy a télen elindult a tűzifa-program. Igaz, ez nem oldja meg minden család helyzetét, de egy szép gesztus, amiért hálásak vagyunk – hangsúlyozta Bacskai László, Zápszony polgármestere. Elmondása szerint segítőkész, munkaszerető, becsületes emberek a zápszonyiak, aktívan részt vesznek a társadalmi munkálatokban. – Arra is büszke vagyok, hogy a mi falunkban a legkisebb az elvándorlási arány — tette hozzá.
A vendégek meglátogatták az iskolát és az óvodát, ahol a vezetőktől értesültek a megoldásra váró problémákról.

forrás_TiszaNews