Szakértők szerint elképzelhető, hogy Fico hamarosan távozik a politikai életből


Az ismert politológus, Ján Baránek szerint a szívműtéten átesett kormányfőnek több nyomós oka is van arra, hogy hamarosan távozzon a politikai életből – írja a Parameter.sk.

Baránek szerint annak ellére, hogy Robert Fico kulcsfigura a Smerben, a párton belül mégis könnyen megtalálnának az utódját, ha a kormányfő a távozás mellett döntene.

A politológus megjegyezte, a legnagyobb valószínűséggel Robert Kaliňák venné át a Smer irányítását, de számításba jönne még Peter Pellegrini vagy Peter Kažimír is.

Baránek hozzátette, Fico már akkor is feladta volna jelenlegi pozícióját, amikor indult az elnökválasztáson, azóta pedig számos egyéb dolgok történtek a kulisszák mögött, ami miatt mára betelhetett a hócipője.

Ilyen például az, hogy Fico népszerűsége egyre csökken, amit a legutóbbi parlamenti választások eredménye is bizonyított. Emellett pedig a kormányfő az egészségügyi problémái miatt is úgy dönthet, hogy hamarosan távozik a politikai életből.

Mint ismert, Ficót múlt hét pénteken operálta meg csapatával az intézet szívsebészeti osztályának főorvosa, Michal Hulman. Azt máig nem árulták el, hogy pontosan milyen beavatkozásról volt szó, a Denník N viszont nem hivatalos forrásból arról tájékoztatott, hogy kettős bypass-műtéten eshetett át a miniszterelnök. Ez azt jelenti, hogy a beszűkült koszorúereket a test más részéből vett erekkel pótolják, hogy biztosítva legyen a vérellátás.