Tiszacsoma dobogós böllérei


A napokban rendezték az anyaországi Héhalomban a II. Böllér Bajnokok Ligáját, amelyre meghívást kapott a Bereg-vidéki Tiszacsoma is.

A versenyen 35 csapat mérette meg magát, a hagyományos disznótoros ételek mellett a legfinomabb fogópálinka és házipogácsa díjért is versenyre keltek. Tiszacsoma csapatának tagjait a hajnal már Magyarországon, Héhalomban köszöntötte. Hat órakor már kezdetét vette a népi hagyományok szerinti disznóvágás. A sertés szalmaágyon történő perzselése, feldolgozása során nagy tömeg figyelte Papp Gábor böllér kezét.

A rendezvényre az 5 fős csapaton kívül (Kovács Szvitlána polgármester, Horváth László, a Beregszászi Járási Tanács alelnöke, Fejes István, a Tiszacsomai Középiskola igazgatója, Fejes Mónika helyi képviselő, Papp Gábor böllér) meghívást kapott a Tiszacsomai Művelődési Ház néptánc- csoportja is Reskó-Papp Angéla kultúrházigazgató és Botos Georgina koreográfus vezetésével. A gyermekek magyar néptáncokat adtak elő.

Csoma község csapatának munkáját a szakmai zsűri a harmadik helyezéssel ismerte el, s mind a házi pálinka, mind a magyaros disznótoros ételek kategóriában különdíjjal jutalmazta. Felejthetetlen élményekkel gazdagodva tért haza az anyaországból gyermek és felnőtt egyaránt. A kárpátaljaiak látogatása megszervezésében közreműködött Bakos József, Héhalom polgármestere, Faragó László konzul, Veres Tamás, a Bereg-Kábel Kft. igazgatója és Henkel Zoltán, a Henkel-Busz vállalat vezetője – közölte a KISZÓ.

képek: Facebook