Az ukrán válság volt a téma az ENSZ BT ülésén


A donbászi helyzet súlyosbodása miatt Ukrajna kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását.

A megbeszélésen az ukrán külügyminisztérium képviseletében Vadim Prisztajko titkárságvezető felhívta a figyelmet arra, hogy a felkelők területein orosz erőket vonnak össze. Azt mondta, hogy a frontvonal túloldalán 470 tank, 670 páncélozott jármű és 190 aknavető van készenlétben. Közölte továbbá, április 23-án négy, míg 28-án három ukrán katona vesztette az életét, emellett hét civil is megsérült.

Prisztajko szorgalmazta egy nemzetközi rendőri egység felállítását a Donbász vidékén, ami elősegíthetné a választások megtartását a felkelők kontrollálta területeken.

A kijevi diplomácia megbízottja a krími tatárok helyzetéről is szólt. Szerinte amióta az oroszok elvették a Krímet, azóta az ott élő tatárok nyelve és kultúrája veszélybe sodródott, amit a medzslisz betiltása is bizonyít. Információi szerint az orosz hatóságok 130 kisebbségi ellen indították bűnügyi eljárást, húsz aktivistát elraboltak, kilencen pedig nyomtalanul eltűntek.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén az orosz fél főképviselője, Vitalij Csurkin sürgette az EBESZ milicistáinak jelenlétét a válságövezetben, a minszki megállapodások végrehajtását ukrán részről.

A kelet-ukrajnai konfliktusban két év alatt az ENSZ hivatalos adatai szerint 9 ezren haltak meg, és legalább 30 ezren szereztek sebesüléseket.