Berlin óriási menekültoffenzívára számít Líbia felől


A német kormány attól tart, hogy egyre több migráns próbál meg Líbiából a Földközi-tengeren átkelve, Olaszországban partot érve eljutni Európába a nyáron. Erről Thomas de Maiziere német belügyminiszter beszélt pénteken Potsdamban, miután tárgyalt osztrák kollégájával, Walter Sobotkával.

Sajtóértekezletükön mindketten hangsúlyozták, hogy Olaszországnak mindenképpen teljesítenie kell nemzetközi kötelezettségeit, és jobban védenie déli tengeri határait.
Thomas de Maiziere kijelentette, hogy

az úgynevezett nyugat-balkáni migrációs útvonal nem fog ismét megnyílni, hogy a migránsok Németország és Európa többi része felé indulhassanak.

Miután a NATO járőrhajói a Földközi-tenger keleti medencéjében akadályozni próbálják a migránsok eljutását Európába, valamint az Európai Unió megállapodást kötött Törökországgal a Görögországba átjutott, de menedékstátusra nem jogosult migránsok visszatoloncolásáról, szakértők szerint a migránsok ismét egyre inkább Líbiából próbálnak majd átjutni Európába. Azonban ez az útvonal is nagyon veszélyes azokkal a lélekvesztőkkel, amelyekkel az embercsempészek útjukra indítják a migránsokat, és sokan vesztek már oda ebben a térségben is.

mti