Csak araszolgat a hrivnya


Az elmúlt napokban lassú, de állandó erősödésnek indult a hrivnya.

Ezt jelzi az ukrán központi jegybank mai, április 29-i valutaárfolyama is. A dollár értéke három kopijkával csökkent és 25,18 hrivnyát tesz ki. Az euró ugyan tíz kopijkát erősödött, de a 28,60-as árfolyam még így érezhetőn kisebb, mint pár hete volt – írja a TSN.
A pénzintézetekben és váltóhelyeknél a hivatalosnál is gyengébb a dollár és az euró. Előbbiért alig 25 hrivnyát, utóbbiért nem egészen 28-at adnak. A forint árfolyama is lejjebb ment a kárpátaljai váltóknál. Átlagban olyan 90 hrivnyát ér ezer forint.

A 2016-os ukrán állami büdzsé 24,1 és 24,4 hrivnya közötti dollár értékkel számolt. Az év első három hónapjában ennél lényegesen drágább volt az amerikai valuta, és még a gyengülése után sem éri el azt a szintet, amivel a költségvetés megalkotásakor számoltak. Sajtóértesülések szerint ezért a költségvetésben megjelölt árfolyamot 26,9 hrivnyára akarják módosítani.

Egyébként az ukrán fizetőeszköz negatív rekordját 2015. február 26-án jegyezték, akkor 30,1 hrivnya volt a dollár, és 34,4 hrivnya volt az euró árfolyama.