EL: Egy félidőt focizott a Shakhtar, egyet a Sevilla, igazságos döntetlen Donyeckben


Az Európa Liga elődöntőjének első meccsén Ukrajnába látogatott a Sevilla együttese. Ellenfelük a brazilokkal teletűzdelt Shakhtar Donetsk volt, bár Willian és Alex Teixeira kiválása után már csak 3 dél-amerikai játékos volt a kezdőben, és kettő a kispadon. Az ukránok az előző körben könnyedén búcsúztatták a Bragát, míg a Sevilla csak büntetőkkel tudott túljutni az Athletic Bilbaón.

Remekül kezdte a meccset a vendég csapat, mivel 6 perc után már 0-1 állt az eredményjelzőn. Vitolo lépett ki a védők közül egy gyors ellentámadás végén, és egy higgadt cselt is meghúzott, mielőtt okosan a kapus lábai alatt ellőtte volna a labdát (0-1). Gameiro zseniálisan ugratta ki a spanyol szélsőt, és az idegenben lőtt gól tudatában megnyugodhatott az andalúz csapat. Az biztos, hogy Rakitsky nem lesz megdicsérve a videózás után, mert nagyon könnyedén verte át Vitolo a találat előtt.

Több mint 10 percet kellett várni a válaszra, az ukránok nem tudtak mit kezdeni a Sevilla védőivel, így egy távoli lövéssel veszélyeztettek. Nem is volt rossz a kísérlet, Marlos bombáját azonban Soria be tudta húzni. A 23. percben azonban már tehetetlen volt a spanyol portás. Az első gólhoz hasonlóan itt is a gólpassz volt a kulcs, most Rakitsky varázsolta Marlos elé a játékszert, aki higgadtan ki is lőtte a hosszú alsót a tizenhatoson belülről (1-1). Az ukrán középhátvéd ezzel valamelyest jóvátette hibáját.

Fél óra elteltével kezdett egyre nagyobb nyomást gyakorolni a vendégekre a Shakhtar, és egy rossz felszabadítás után Taison lőhetett 16 méterről teljesen tisztán, azonban kapu mellé szállt kísérlete. A 36. percben aztán a nyomás ismét gólt eredményezett. Az este harmadik hihetetlen gólpasszát láthatta a publikum, miután Marlos verte át egy laza csellel a védőjét az oldalvonalnál, majd tökéletes beadást helyezett Stepanenko fejére, aki nem is hibázott 5 méterről (2-1).

A fordulást követően némi meglepetésre elkezdett focizni a Sevilla is, és az 56. percben Carrico jelezte egy távoli lövéssel, hogy bizony ők további idegenben lőtt gólokat szeretnének. Pár perccel később N’Zonzi fejelhetett kapura egy felpattanó labdát, de ő sem találta el a kaput, így maradt az egygólos donyecki előny a hajrára.

A 73. percben Krohn-Dehli térdkalácsa ugrott ki egy ártalmatlan szituációban, így a helyére Coke érkezett. A csere után egyből ki is egyenlíthetett volna Gameiro, aki a kapust megelőzve pörgetett a hálóba, azonban milliméterekkel a védők mögül indult, így les miatt szabadrúgással jöhetett a Shakhtar.

Nem állt le az andalúz gárda, másodpercekkel a lesgólja után a francia támadó ismét gólt szerezhetett volna. Banega ugratta ki pazarul Gameriot, aki az ötös sarkáról csúnyán fölé durrantott. Újabb két perc telt el, és újabb hatalmas Sevilla ziccer maradt ki. Egy középre érkező labdát a gólvonalról tudott Gameiro elől valahogy a kapu fölé varázsolni a visszafutó Kucher.

A sorozatos támadásoknak meg is lett az eredménye, ugyanis a 81. percben büntetőhöz jutott a Sevilla. Vitolo kapott szép labdát a tizenhatoson belül, okosan visszahúzta a visszasprintelő védő mellett, aki elkaszálta a spanyol támadót, így jogosan jöhetett a pontrúgás. A labda mögé a korábban több ziccert is elhibázó Gamerio állt, és középre be is bikázta a tizenegyest (2-2). Teljesen megérdemelten egyenlítettek a spanyolok, a második félidőben gyakorlatilag semmit nem mutatott a Shakhtar, csak arra törekedtek, hogy az előnyüket megőrizzék, és ez finoman szólva se volt jó ötlet.

A 90. percben három időhúzó cserét iktatott be hazaiak román edzője, Mircea Lucescu. Ez a megmozdulás jól mutatja az ukránok hozzáállását a második félidőhöz, és így előnyösebb helyzetből várhatja a visszavágót a Sevilla, amelyet jövő hét csütörtökön rendeznek a Ramón Sánchez-Pizjuán Stadionban.

Eredmény, Európa Liga, elődöntő:
Shakhtar Donetsk 2-2 Sevilla (Marlos 23′, Stepanenko 36′, ill. Vitolo 6′, Gameiro 82′ – 11-esből)

forrás_sportzona.hu