Harcba száll az Iszlám Állammal Líbia


Az új líbiai egységkormány vezetője bejelentette, hogy nemzeti stratégiát hirdet a Líbiában, elsősorban az Iszlám Állam Szirt városában megtelepedett sejtjeinek felszámolására.

Fájez esz-Szarrádzs líbiai kormányfő azt mondta: az Iszlám Államot nem külső beavatkozás révén, hanem a líbiaiaknak kell megsemmisíteni.

Az Iszlám Állam 2015 óta tartja ellenőrzése alatt a 2011-ben megbuktatott Moammer Kadhafi szülővárosát, Szirtet, kihasználva a rivális líbiai csoportok közötti konfliktust, amely a diktátor halála óta jellemzi az országot.

Az egységkormány Tripoliban, március végén rendezkedett be, az ENSZ közvetítésével jött létre. Működését még nem szentesítette a nemzetközileg elismert tobruki parlament. A Nyugat reméli, hogy az új vezetés képes lesz összefogni a különböző fegyveres csoportokat a dzsihadisták elleni harchoz, és felajánlotta segítségét a líbiai erők kiképzéséhez – írja az MTI.

Az egységkormány bejelentette, hogy létrehoz egy közös katonai parancsnokságot, mert szerintük

ha nem összehangoltan hajtják végre a dzsihadisták elleni hadjáratot, az polgárháborúhoz vezethet.

Francia és amerikai források szerint az Iszlám Államnak 3-5 ezer harcosa van az észak-afrikai országban. A dzsihadista szervezethez több száz tunéziai, szudáni, jemeni állampolgár, valamint a Boko Haram nigériai harcosai csatlakoztak.