Ingyenes szemvizsgálat kárpátaljaiak számára


A Lions Clubok Magyarországi Szövetsége tevékenysége nem ismeretlen már a kárpátaljaiak előtt sem. Legutóbb ruha és élelmiszeradománnyal érkeztek a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központjába, hogy így segítsenek az itteni rászorulókon.

De a lions mozgalom legfőbb célkitűzése, hogy harcoljanak a megelőzhető és visszafordítható vakság ellen, valamint segítsék a látásukat végérvényesen elveszített vagy vakon született embertársaikat a mindennapokban, és sokat tesznek a látás védelme érdekében. A SightFirst (A látás mindenekelőtt) program keretében szemvizsgálatokat, szemszűréseket szerveznek, használt szemüvegeket és pénzadományokat gyűjtenek – írta a refua.tirek.ua.

A Szövetség és a Diakóniai Központ szoros kapcsolatának köszönhetően április 21. és 28. között magyarországi szemészek vállalták a kárpátaljai szemproblémákkal küzdők ingyenes szűrővizsgálatát.

Nagy dolog ez, mondja Nagy Béla, a KRE Diakóniai Központjának igazgatója, hisz nálunk nagyon sokan a piacon vásárolják a szemüveget, s nem biztos, hogy azzal jót tesznek a látásuknak…

A Diakóniai Központban vagy személyesen, vagy a lelkészeken keresztül lehetett jelentkezni erre a vizsgálatra. A Lions Clubok Magyarországi Szövetsége 3 éve indította el országos, ingyenes szemszűrési programját, amelyben eddig is évente 4 000 ember szűrését végezték el – olvasható István Zsolt, a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége kormányzójának tájékoztatójában.

 

Az ingyenes szemüveg felajánlást, amelynek eszmei értéke meghaladja az 5,5 millió Ft-ot, a Magyar Optikus Ipartestület ajánlotta fel a Lions számára a Kárpátaljai Segélyprogram támogatására. A programot széles körű összefogás támogatja: Beregsurány Önkormányzata, a Református Szeretetszolgálat és a Kárpátaljai Református Egyházkerület is részese az akciónak, segít szállással, étkezési lehetőséggel és szállítással.