Minden menekült munkavállalási engedélyt kaphat Törökországban


Nemcsak szíriai, hanem más nemzetiségű menekültek is kaphatnak munkavállalási engedélyt Törökországban – jelentette a Habertürk című tekintélyes török napilap pénteken.

Az Európai Bizottság (EB) április 20-án kérte arra Törökországot, hogy a szíriai menekültek munkavállalási engedélyére vonatkozó előírásokat terjessze ki minden menekültre. Ez a török állampolgárok uniós vízummentességének egyike feltétele is volt.

Az újság ismertette az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) a Törökországban tartózkodó migránsok számáról szóló legutóbbi jelentését. Március 31-et bezárólag 2 millió 749 szíriai állampolgár, 122 ezer iraki, 103 ezer afgán, 25 ezer iráni és 4 ezer szomáliai élt az eurázsiai országban.

Ennek értelmében az új rendelkezés több mint negyedmillió menekültet érint. Törökországban a szíriai menekültek átmeneti védelmi státust élveznek, más államok polgárai attól eltérő, úgynevezett kiegészítő védelmi státusra jelentkezhetnek.

A török jog három kategóriába sorolja azokat, akik más-más mértékben jogosultak nemzetközi oltalomra.

Menekült az a személy, aki az Európában bekövetkező események okán; faji, vallási, nemzetiségi, társadalmi vagy politikai hovatartozása miatt üldöztetés valós veszélyének van kitéve és ettől fakadó félelméből az állampolgárságának megfelelő országon kívül tartózkodik.

Feltételes menekült az, aki az Európán kívül bekövetkező események okán nem térhet vissza hazájába, így Törökországban tartózkodhat addig, amíg egy harmadik országban el nem helyezik.

Kiegészítő védelmi státust kap az, aki nem tartozik a felsorolt első két csoportba, és Törökországban talált menedékre, és ha visszaküldenék a származási vagy lakhelye szerinti országba, halálbüntetésre ítélnék vagy embertelen bánásmódnak lenne kitéve.

mti