Új pénzforrásokat talált az Iszlám Állam


Az Iszlám Állam halgazdaságaival és autókereskedelemmel próbálja pótolni kieső olajbevételeit, amit biztonsági szakértők évente 2,9 milliárd dollárra becsültek.

“A terroristák jelenlegi pénzügyi rendszere megváltozott ahhoz képest, ami a kalifátus meghirdetése idején volt két évvel ezelőtt. Miután a fegyveres erők visszafoglaltak számos olajmezőt az Iszlám Államtól, a dzsihadisták nem a hagyományos módszerekhez nyúltak vissza tevékenységük és harcosaik finanszírozásához” – derül ki Irak központi vizsgálóbíróságának jelentéséből.

Az irat szerint a Bagdadtól északra lévő több száz tó halászatából havonta millió dolláros bevételre tesznek szert, de megadóztatják a termőföldeket, a baromfitartást, és az importált áruk széles körét.

Új bevételi forrást jelentenek az autókereskedések és az iraki állam egykori tulajdonában álló gyárak.

Az amerikai székhelyű IHS globális stratégiai elemző és kockázatértékelő csoport szerint az Iszlám Állam bevételei nagyjából harmadával estek vissza a tavalyi nyárhoz képest, ami havonta 56 millió dollárt jelent.

A jelentés szerint azonban továbbra is a szíriai olajcsempészet jelenti a legfőbb pénzügyi forrást.

A dokumentum kitér arra is, hogy az iszlamisták harcosai zsoldjukon felül lakbérkedvezményben, négy gyerek után járó pénzjutalomban, illetve alkalmi juttatásokban is részesülhetnek.

mti