Ankara a vízummentesség 72 feltételéből 60-at már teljesített


Törökország az európai uniós vízummentesség bevezetése elé állított 72 feltételből 60-at már teljesített; jelenleg a tárgyalások legnehezebb kérdése a török terrorellenes törvény – mondta Berlinben az Európai Bizottság egyik tisztségviselője.

A brüsszeli testület jövő szerdára készíti el ajánlását arról, hogy az európai közösség június végén vízummentességet adjon-e Törökországnak. Amennyiben az Európai Bizottság pozitívan értékeli a helyzetet, ezután az Európai Parlamentnek is meg kell szavaznia az ajánlást. Mindenesetre Ankarának ehhez az összes feltételt teljesítenie kell.

Csütörtökön Volkan Bozkir uniós ügyekben illetékes török miniszter kijelentette, Törökország hétfőn befejezi az európai uniós vízummentesség megszerzéséhez szükséges kritériumok teljesítését.

Az EU március 18-án megállapodást kötött Törökországgal arról, hogy visszaküldi oda azokat a migránsokat, akik nem minősülnek menekülteknek. Az EU-tagországok ezért cserébe – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, ahányat a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Az egyezmény értelmében minden érintett ország, így Törökország is felgyorsítja a vízumliberalizációhoz szükséges intézkedések meghozatalát, és ha minden feltétel teljesül, akkor legkésőbb június végéig megszűnik a török állampolgárokkal szembeni uniós vízumkényszer. Az unió emellett összesen hatmilliárd eurót folyósít Ankarának 2018 végéig a török területen tartózkodó mintegy 2,7 millió szíriai menekült ellátására.

Az Európai Bizottságnak jelenleg gyorsítania kell eljárásrendjén, ha nem akar kicsúszni a megállapodásban megszabott határidőkből. “Törökország eddig minden, a megegyezésből származó kötelezettségét határidőre végrehajtotta, így most az EU-nak is így kell tennie” – jegyezte meg a tisztségviselő.

Az EU-tagállamok közül a török vízummentességet korábban elutasító Németország és Franciaország közös javaslatot nyújtott be a brüsszeli testülethez annak kapcsán, hogy szükség esetén a vízummentességet egy meghatározott ország esetén gyorsabban fel lehessen függeszteni. Az Európai Bizottság mindenesetre szkeptikusan fogadta a dokumentumot, és a testület egyik szóvivője pénteken úgy nyilatkozott: egy hasonló mechanizmus már 2014 óta érvényben van.

mti