Hollandia még több jódtablettát oszt ki atomerőművei körül


A döntést annak hatására hozták meg, hogy Hollandiában, Németországban és Luxemburgban is vita indult arról, kellően biztonságosak-e a közös határaikhoz közeli belga atomerőművek.

A jódtabletták elővigyázatosságból történő terjesztésének körzetét a 18 év alatti gyerekek és a várandós nők vonatkozásában 100 kilométerre készülnek kiterjeszteni az erőművek körül. A nukleáris baleseteknél felszabaduló radioaktív jód leginkább az újszülöttekre nézve veszélyes – irta a Faktor.

Hollandiában mostanáig az erőművek 20 kilométeres körzetében minden 40 évesnél fiatalabb személy kapott jódtablettákat, hogy kéznél legyen odahaza.

Az ellátási zónák kiterjesztése az ország keleti és déli részét is érinti, az alsó-szászországi Elmslandban működő német, illetve Doelben és Tihange-ban lévő belga erőművek közelsége miatt.

A lakosság célcsoportjának ellátása után fennmaradó tablettákat “turisták, utazók, valamint a munkában lévők számára” tartják majd készenlétben a holland hatóságok.

A hágai kormány egy nappal azután hozta meg döntését, hogy a szomszédos Belgiumban csütörtökön bejelentették: 2017-től minden belga háztartásnak juttatni fognak az atombaleset esetén szükségessé váló készítményből. A tabletták kiosztásának vagy készletezésének módjáról a két ország egyikében sem született még döntés.

A lakosság egészének jódtablettákkal történő ellátása már a 2011-es fukusimai erőműbaleset után felmerült Belgiumban.