Majdnem csattant egy orosz és egy amerikai harci gépIsmét veszélyesen közel repült egy orosz harci repülőgép egy amerikai felderítőhöz. Az eset pénteken, a Balti-tenger feletti nemzetközi légtérben történt – közölte a Pentagon. Az amerikai gép rutinrepülést végzett nemzetközi vizeken, amikor az orosz vadászgép kevesebb mint tíz méterre megközelítette. Korábban már többször előfordult hasonló eset. John Kerry, amerikai külügyminiszter veszélyesnek és provokatívnak minősítette a manővert, és emlékeztetett, hogy a katonai erő használatára vonatkozó szabályok szerint a romboló akár le is lőhette volna az orosz gépet. Az orosz védelmi minisztérium szerint az orosz repülő tiszteletben tartotta a biztonsági előírásokat.

RC-135 Rivet Joint reconnaissance aircraft moves into position behind a KC-135T/R Stratotanker for an aerial refueling at a speed greater than 250 knots over Southwest Asia. When connected to the refueling boom, the aircraft will receive more than 40,000 pounds of fuel allowing it to remain on station or move on to other stations to perform its mission. The RC-135 flightcrew of Capt. Mike Edmondson, pilot; 1st Lt. Erik Todoroff, copilot; and 1st Lt. Chris Young, navigator are deployed to the 763rd Expeditionary Reconnaissance Squadron, in Southwest Asia, from 343rd Reconnaissance Squadron, Offutt Air Force Base, Neb.  They are natives of East Moline, Il., Jackson, Mich., and Charleston S.C.. (U.S. Air Force photo by Master Sgt. Lance Cheung)

Egy orosz harci repülőgép ismét “nem biztonságos és nem professzionális módon” közelített meg egy amerikai felderítő repülőt a Balti-tenger feletti nemzetközi légtérben a Pentagon helyi idő szerint pénteki tájékoztatása szerint, a CNN amerikai hírtelevízió arról számolt be, hogy az orosz pilóta orsómanőverrel repült el az amerikai gép fölött. Az Egyesült Államok európai parancsnokságának stuttgarti adatai szerint az eset pénteken történt.

A Balti-tengeri térségében tartózkodó két amerikai védelmi tisztségviselő közölte, az amerikai RC-135 típusú felderítő repülőgép rutinrepülést végzett nemzetközi vizeken, amikor az SZU-27-es orosz vadászgép kevesebb mint tíz méterre megközelítette.

Bill Urban, a Pentagon szóvivője hangsúlyozta, egyetlen pilóta nem biztonságos és nem professzionális magatartása is országok közötti feszültség szükségtelen fokozásához vezethet. “Az elmúlt évben több incidens is előfordult, amikor orosz katonai repülőgépek komoly biztonsági aggodalmakat keltve más, levegőben vagy tengeren közlekedő járművek közvetlen közelébe repültek, és nagyon aggasztónak tartjuk az efféle viselkedést” – szögezte le Urban.

Április közepén ugyancsak egy SZU-27-es orosz nehéz elfogó vadászrepülőgép mindössze 15 méterre közelített meg egy RC-135-ös amerikai felderítő katonai repülőgépet.

Ezt megelőzően egy orosz Szu-24-es bombázó vészesen megközelítette a Balti-tengeren hajózó Donald Cook rombolót. John Kerry amerikai külügyminiszter veszélyesnek és provokatívnak minősítette az orosz harci repülőgép manőverét, és felhívta a figyelmet arra, hogy a katonai erő használatára vonatkozó szabályok szerint a romboló akár le is lőhette volna az orosz gépet. Az orosz védelmi minisztérium álláspontja szerint a Szu-24-es tiszteletben tartotta a biztonsági előírásokat.

mti