Megerősítették a fegyverszünetet az ortodox húsvét idejére


Megerősítették a fegyverszünetet a vasárnap esedékes ortodox húsvét idejére az Oroszország, Ukrajna és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló összekötő csoport tagjai.

A felkelők és az ukrán kormányerők között dúló kelet-ukrajnai harcokat helyi idő szerint szombaton nulla órától be kell szüntetni – közölte Martin Sajdik, az EBESZ képviselője a kontaktcsoport pénteki ülése után.Az osztrák diplomata tájékoztatása szerint a fegyvernyugvás legalább május 9-ig, a Szovjetuniónak a náci Németország felett aratott diadalát ünneplő győzelem napjáig érvényben marad.Az ukrán konfliktus rendezését célzó kontaktcsoport tagjai hónapok óta a 2015 februárjában megkötött minszki egyezmény átültetésén dolgoznak, egyelőre eredménytelenül.

Habár a megállapodás értelmében tavaly szeptemberben életbe lépett a tűzszünet, a konfliktus továbbra sem hagyott alább. Sőt, előző nap Taye-Brook Zerihoun, az ENSZ főtitkár-helyettese úgy vélte, az utóbbi hetekben a fegyveres konfliktus a 2014 augusztusa óta nem tapasztalt hevességgel lángolt fel.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter és az EBESZ jelenlegi elnöke arra szólította fel a feleket, hogy szigorúan tartsák be a pénteki megállapodást.

“Egyik oldalnak sem szabadna eljátszania a kínálkozó esélyét annak, hogy megakadályozzák az erőszak féktelen elharapódzását, valamint azt, hogy a helyzet ismét kikerüljön az ellenőrzés alól és még több embernek kelljen meghalnia”

– jegyezte meg.

mti nyomán