Feltehetően szándékosan gyújtottak fel egy muszlim imaházat


Feltehetően szándékos gyújtogatás miatt leégett szombatra virradóra egy muzulmán imaház a franciaországi Korzikán – közölték szombaton a hatóságok. A tűzeset Ajaccióban történt, a korzikai város két nagy imaházának egyikében csaptak fel a lángok. Eric Bouillard ajacciói ügyész szerint súlyos károk keletkeztek, a hatóságok szándékos gyújtogatásra gyanakszanak.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter az esettel összefüggésben kiadott közleményében szolidaritását fejezte ki a korzikai muzulmán közösséggel, és megerősítette a kormány eltökéltségét a vallási helyek oltalmában és a vallásszabadság érvényesítésében.

Abdallah Zekri, az iszlámellenességet elemző intézet elnöke arra szólította a francia hatóságokat, hogy a bizalom helyreállítása érdekében, elkerülendő az erőszak újbóli fellángolását, derítsen fényt a bűntényre. Úgy fogalmazott, hogy a tavalyi év vége óta “vihar utáni csend” van Korzikán, de sajnos a “rosszfiúk gyújtogatni akarnak”.

A szombati tűzeset néhány hónappal az után történt, hogy a Franciaországhoz tartozó szigeten erőszakos rasszista és muzulmánellenes tüntetések voltak, kifosztottak egy muzulmán imaházat, Koránt égettek. A tüntetések idején arabokat távozásra szólító szlogeneket harsogtak a tüntetők. Az incidensek még hetekig folytatódtak, előfordult, hogy egy vadkantetemet tettek egy muzulmán imaház elé, és arabellenes falfirkákat festettek fel a közutak mentén.

Korzikán tavaly decemberben első ízben nacionalisták nyerték meg a regionális választást. A lakosság 8-10 százaléka bevándorló – ennél csak Párizsban magasabb a bevándorlók aránya Franciaországban.

mti