Harminc százalékkal megemelték a minimálbért Venezuelában


A három számjegyű inflációra tekintettel helyi idő szerint szombaton harminc százalékkal megemelték a minimálbért Venezuelában.

A minimálbér május elsejétől kezdődően havonta 15 051 bolivárra emelkedik, amely nominálisan mintegy 400 ezer forintnak felel meg, azonban feketepiaci értékén számolva mindössze 3500 forintot ér.

A baloldali Nicolás Maduro venezuelai elnök azt mondta, 2013 áprilisi megválasztása óta ez a tizenkettedik alkalom, hogy növelték a minimálbért.

Az államfő bírálói szerint az elnök a lépéssel csupán a fellegekben járó inflációra adott választ. Az ország 30 millió lakosa élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzd, a boltok polcairól gyakorlatilag már minden eltűnt, a mindennapi életet az állandó áramkimaradások nehezítik – írja az MTI.

Az akadozó áramellátás miatt vasárnap fél órával előbbre állítják az órákat Venezuelában. Maduro szerint így kevesebb mesterséges fény használatára kényszerülnek az emberek.

Az áramellátás azért akadozik, mert a súlyos szárazság miatt idén jelentősen csökkent a vízszint az ország áramellátásának kétharmadát biztosító, dél-venezuelai Guri erőmű tározójában.

Kormányzati tisztviselők az El Nino időjárási jelenséget okolják a történtekért.