Nem lépett életbe “húsvéti tűzszünet”


Az ortodox húsvéti ünnepekre sem álltak le a harcok a kelet-ukrajnai harcok övezetében.

Az elmúlt napban egy katona esett el és hét sebesült meg a felkelők támadásaiban – közölte Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

Petro Porosenko ukrán elnök pénteken szólította fel a kelet-ukrajnai konfliktusban szemben álló feleket arra, hogy szombattól tényleges tűzszünetet léptessenek életbe legalább a húsvéti ünnepek idejére. Nagypénteki Facebook-üzenetében kijelentette, hogy Oroszország ezzel bizonyíthatná keresztényi elkötelezettségét. Aznap a válság rendezésére életre hívott – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – összekötő csoport minden tagja támogatásáról biztosította az ukrán elnök kezdeményezését, és megállapodtak abban, hogy szombattól fegyvernyugvást léptetnek életbe.

A kijevi hadműveleti parancsnokság vasárnap viszont arról számolt be, hogy előző nap a felkelők összesen 27-szer nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira. Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol környékén a minszki egyezményben tiltott, 120 milliméter kaliberű aknavetőt is bevetettek a lázadó erők. Intenzív tüzérségi támadásokat hajtottak végre továbbá Donyeck környékén, ahol 82 milliméteres aknavetőkkel, valamint nagy kaliberű golyószórókkal és gránátvetőkkel lőtték az ukrán fegyveres erők állásait.

Leonyid Kucsma volt ukrán elnök, Kijev képviselője az összekötőcsoportban felszólította Oroszországot és a felkelőket, hogy tartsák magukat a megállapodáshoz és szüntessék be a támadásokat az ünnepek idejére.

 

mti