Síita tüntetők rohanták meg az iraki parlamentetTöbb száz síita hatolt be szombaton Bagdad belvárosában az iraki állami intézményeknek és számos nagykövetségnek helyt adó, erősen védett zöld zónába, miután Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a parlament nem szavazott meg semmiféle “tisztán technokrata” kormányt.


A hitszónok híveinek százai a hírek szerint átmásztak a védett körzetet elzáró falon, egyes jelentések szerint többen épületeket – köztük az iraki parlament épületét is – rongáltak meg, bár a behatolók egy másik része visszafogottságra intette őket.
A randalírozásba is torkollott megmozdulásra a tüntetők azután szánták el magukat, hogy Muktada asz-Szadr egy nyilvános rendezvényen adott hangot a törvényhozó testület iránti elégedetlenségének. Azt várta ugyanis, hogy olyan kormányalakítás történik, amelyben kizárólag független szakértők vezetik a kulcsfontosságú tárcákat, mert csak így szorulhat vissza a korrupció, amely hátráltatja Bagdadot a közszolgáltatások ellátásában. Ráadásul az országban az Iszlám Állam terrorszervezettel is fel kell venni a harcot, arról nem is beszélve, hogy érdemben kellene foglalkozni az alacsony olajárak miatti pénzügyi válsággal.
Pedig Haider al-Abádi kormányfő megpróbált engedni a nyomásnak, március 31-én be is mutatta átalakított kabinetjét a parlamentnek.

A honatyák néhány nappal ezelőtt meg is szavazták a kabinet részleges átalakításáról szóló javaslatot, de Muktada asz-Szadrot ez nem elégítette ki, mert nem tartotta valóban szakértőinek az új kormányt, tekintve – mint maga panaszolta – politikai pártok emberei továbbra is helyet foglalnak benne.

S mivel a hitszónok februárban 45 napot adott a miniszterelnöknek arra, hogy reformtervezetet terjesszen elő a kormányról, azzal fenyegetve meg őt, hogy ha ez nem történik meg kielégítően, akkor hívei támadást intézhetnek a zöld zóna ellen.
Hívei ezt követően több héten át tüntettek a kormány ellen, és szombaton úgy vélték, hogy Muktada asz-Szadr “megadta a jelet”. Még akkor is, ha a hitszónok szombati beszédében nem szólította fel egyértelműen őket a zöld zónába történő betörésre.

mti