Vírusos számítógép egy német atomerőműben


Office-mailware típusú vírust találtak egy általános viszgálat során a Gundremmingeni atomerőmű irodai számítógépén. Az informatikusok esküdnek rá, hogy a talált, egyébként jól ismert Conficker vírus a nukleáris létesítményre nem jelentett veszélyt.

A Gundremmingenben működő német atomerőműben irodai számítógépeket vizsgáltak át az informatikusok, melynek során a B blokk rendszervizsgálata W32.Ramnit és Conficker vírusokat szűrt ki egy internetre (állítólag) nem kapcsolódó számítógépen. A Reutersnek azt sikerült kiderítenie a furcsa esetről, hogy nem csak egyetlen PC-n, hanem további 18 adathordozón, főként pendriveokon találtak “fertőzést”.

A W32.Ramnit a Windowst támadja és fájlokat lop, és lehetővé tehető vele a számítógép feletti irányítás átvétele, de az atomerőmű vezetése szerint semmiféle veszély nem leselkedett az atomerőműre, mivel a fertőzött gépnek nem volt köze a létesítmény hálózatához, sőt, az internetre sem csatlakoztatták. Ennek ellenére az RWE konszernhez tartozó erőműben minden IT-rendszert átvizsgáltattak.

A gundremmingeni atomerőmű 1966 óta működik, a B-blokk, ahol a fertőzést találták, 1984-ben készült el.

(hvg)