Bebörtönzött újságírónőé az UNESCO sajtószabadság díja


Egy másfél éve börtönben ülő azeri oknyomozó újságírónő, Khadija Ismaylova kapta idén az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) sajtószabadságért járó díját.

 

A 25 ezer dollárral járó Guillermo Cano-díjat május 3-án Helsinkiben, a sajtószabadság nemzetközi napján adják át, de Ismaylova személyesen nem veheti át azt.

“Khadija Ismaylova nagyon megérdemelte ezt a díjat, és boldog vagyok, hogy látom: bátorságát és szakértelmét elismerik” – mondta el Ljiljana Zurovac, a 2016-os Guillermo Cano-díj nemzetközi zsűrijének elnöke hétfőn.Az oknyomozó újságírót a Szabad Európa Rádió hallgatósága az azerbajdzsáni korrupcióról szóló riportjairól ismerhette meg, amelyekbe Ilham Aliyev azeri elnök és családja is belekeveredhetett.

Ismaylovát egy vitatott eljárás keretében a többi között adócsalás és sikkasztás miatt 2015 szeptemberében hét és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Az újságíró 2014 decembere óta rács mögött ül.

A médiamunkást 2015-ben a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet is díjjal tüntette ki az emberi jogok védelmében vállalt szerepéért. Az újságíró szabadon engedéséért nem kisebb személyiségek kampányolnak, mint Zaid el-Husszein jordániai herceg, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, valamint George Clooney filmszínész felesége, Amal Clooney ügyvéd, aki azt is felajánlotta, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elé viszi Ismaylova ügyét.