Berlin aggódik a törékeny ukrajnai helyzet miatt


Május 11-én, Berlinben találkoznak újra a minszki tűzszüneti egyezményt tető alá hozó négyek külügyminiszterei, jelentette be Frank Walter Steinmeier.

A német külügyminiszter több európai lapnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus rendezése holtpontra került, ezért Berlinbe hívta a francia, ukrán és orosz külügyminisztereket, mert megoldást kell találni a kialakult patthelyzetre, új lendületet kell adni a politikai rendezésnek, túl kell lépni a Kijev és Moszkva közötti „akadályokon”.

Múlt hét csütörtökön az új, Volodimir Grojszman vezette ukrán kormány külügyminisztere, Vadim Prisztajko is jelezte Kijev igényét az újabb normandiai formátumban zajló egyeztetésre. Legutóbb március 3-án Párizsban találkoztak a külügyminiszterek, Ukrajnát Pavlo Klimkin külügyminiszter képviselte. Akkor úgy tűnt, zátonyra futott az Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő segítségével létrejött minszki tűzszüneti egyezményen alapuló politikai rendezés folyamata.

Az alapvető nézeteltérést az okozta, hogy a német és francia diplomácia is sürgette a donbászi választások megrendezését, de Kijev álláspontja szerint mindaddig, míg az ukrán-orosz államhatár teljes egészében nem kerül ukrán felügyelet alá, addig nem lehet szabad és jogszerű választást tartani a felkelők területein, mert nem akadályozható meg az orosz fegyverek és katonák beszivárgása az országba.

Berlin és Párizs azonban úgy vélte, hogy az ukrán fél sem tesz erőfeszítéseket a kelet-ukrajnai területek jogi státusának rendezésére.

A május 11-i berlini találkozó napirendjén elsősorban a donbászi választások kérdése szerepel. Steinmeier szerint „most már konkrét javaslatok vannak az asztalon erre vonatkozóan” és az EBESZ is készített egy tervezetet a tűzszünet helyreállítására.

Az utóbbi hetekben a kelet-ukrán frontvonal mentén ismét szinte mindennaposakká váltak a harcok, az áldozatok száma is növekedik. AZ EBESZ jelentése szerint a nehézfegyverzetet is újra hadrendbe állították mindkét oldalon. A német diplomácia vezetője hangsúlyozta, annyira törékennyé vált a tűzszünet, hogy teljes összeomlással fenyeget.