Csakis Putyintól függ az Orosz Nagydíj jövője


Bernie Ecclestone, az F1 elsőszámú embere szerint amíg Oroszország elnöke azt szeretné, hogy ellátogasson hozzájuk a száguldó cirkusz mezőnye, addig Szocsi biztosan a versenynaptár része marad – írja a formula.hu.

Oroszország 2014-ben látta először vendégül a Formula-1 szereplőit, az idei esztendőre pedig a korábbi őszi időpontról átkerült május elejére a szocsi futam időpontja. Vlagyimir Putyin elnök az eddigi két nagydíjat egyaránt megtisztelte jelenlétével, jelezve, hogy kifejezetten támogatja az eseményt, s Bernie Ecclestone szerint a most vasárnapi viadalon is kint lesz Oroszország első embere – sőt, az is elképzelhető, hogy a díjátadó ceremónián is érdekelt lesz.

„Meg lennék lepődve, ha nem látogatna ki a versenyre” – fogalmazott Ecclestone egy helyi lapnak. „Nehéz ezt elintéznie, hiszen közismert politikusként óriási nyomás nehezedik rá, hiszen minden ember tud arról, hogy mit csinált és mit készül csinálni a jövőben.”

A FOM vezetője azt is elárulta, hogy csak és kizárólag Putyin döntésétől függ, hogy meddig marad része a versenynaptárnak az Orosz Nagydíj: „Oroszország egy fontos ország, és addig itt maradunk, amíg Putyin úr így akarja. Felejtsük el a szerződéseket: ha azt akarja, hogy a Formula-1 távozzon Oroszországból, akkor távozunk, ha azt, hogy maradjunk, akkor maradunk” – jelentette ki határozottan Ecclestone.

Az F1 nagyura azt is megerősítette, hogy továbbra is tárgyalnak arról, hogy Szocsi a jövőben esetleg villanyfényes éjszakai futamnak adjon otthont. Ecclestone személy szerint pártolja az elképzelést, ám elmondása szerint ennek megvalósulása is elsősorban Putyin és Oroszország vezetőinek döntésétől függ.