Marad a határellenőrzés az uniós országokban


A tagországok belügyminiszterei továbbra is tartanak a menekültválságtól, így a határellenőrzés fenntartását kérik.

Az Európai Bizottság a belső határellenőrzés visszaállítására vonatkozó átmeneti tagállami intézkedések meghosszabbítását javasolja – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap.

A brüsszeli testület javaslata alapján a május 12-én lejáró átmeneti intézkedéseket hat hónappal, november közepéig kellene meghosszabbítani. A bizottság javaslata megfelel hat tagország – Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Németország és Svédország – kérésének, amelyek a menekülthullám miatt több határszakaszon visszaállították az ellenőrzést.

A hat ország belügyminiszterei közös levélben sürgetik a felhatalmazás megújítását, kiemelték, hogy a helyzet “szélsőségesen változékony, alakulása nehezen jelezhető előre, ráadásul aggodalomra ad okot a Földközi-tenger középső medencéjén keresztül vezető útvonal”.

A FAS szerint az Európai Bizottság javaslata csak azokat a határszakaszokat érinti, amelyeken már visszaállították a határellenőrzést. Így Ausztriának más jogi alapra kellene építenie, ha ki akarja terjeszteni az ellenőrzést az osztrák-olasz határon fekvő Brenner-hágóra. A bizottság szerint az ellenőrzés szigorát a helyzet alakulásának megfelelően kellene változtatni, és ahol csak lehet, fel kell hagyni az intézkedéssel, majd novemberben vissza kell térni a schengeni belső határok szabad átjárhatóságához valamennyi érintett szakaszon.

mti