Elfogták az oroszországi szamarai körzet helyettes rendőrparancsnokának gyilkosait


Elfogott az orosz rendőrség a hétvégén három férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy családjának öt tagjával együtt április végén meggyilkolták a belügyminisztérium szamarai körzeti törzsfőnökének helyettes parancsnokát – közölte hétfőn a tárca sajtószolgálata.

Irina Volk belügyi sajtószóvivő szerint a nyomozás által feltárt bizonyítékok alátámasztották a gyanúsítottak bűnösségét, akik be is vallották tettüket. A szizranyi bíróság elrendelte letartóztatásukat.

Andrej Gost rendőrezredes, valamint három nő és két férfi holttestére április 24-én, vasárnap találtak rá a Szizrany város melletti Ivasevka községben, a parancsnokhelyettes szüleinek házában. Az összes áldozat Gost családtagja volt. A korábbi információkkal ellentétben nem vasrudakkal és kalapácsokkal, hanem botokkal verték őket agyon.

A bűntett helyszínén találtak egy hétéves kislányt is, akit súlyos fejsérüléssel szállítottak kórházba. A gyermek, Gost unokahúga, azóta is kómában van.

Vlagyimir Markin, az orosz szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője hétfőn úgy nyilatkozott, hogy Gosték háza ellen rablótámadást hajtottak végre, amelynek elkövetői közép-ázsiai (sajtóértesülések szerint üzbég) férfiak.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió bemutatta a három elkövetőt, Ohran Zahrabovot, Roman Fatalijevet és Iszlam Babajevet. Ketten meg is szólaltak az adásban, és megbánást tanúsítva bevallották a gyilkosságot. A bűncselekmény kitervelője, Mahmadali Ahmadov szökésben van, ellene szövetségi elfogató parancsot adtak ki.

A hírtelevízió szerint Gostéktól mindössze 906 rubel (csaknem 3800 forint) készpénzt, néhány bankkártyát és mobiltelefont tudtak elvinni, valamint az ezredes szolgálati igazolványát. A csoportot Fatalijev buktatta le, azzal, hogy megpróbált pénzt felvenni Gost kártyájával.

Gost ezredes 2013 és 2015 között a szizranyi belügyi parancsnokság vezetője volt. A városban, ahol magas a bűncselekmények száma, a rendőrség tavaly akciókat hajtott végre az illegális ékszer-, alkohol- és fegyverkereskedők ellen.

Az ügy felderítésében a rendőrség, a Nyomozó Bizottság és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) 39 nyomozója, kriminológusa, poligráfszakértője és pszichológusa vett részt. Több mint 300 kihallgatást folytattak le, és több mint 100 szakértői vizsgálatot indítottak el, és ugyanennyit fognak még a jövőben is elvégezni. A gyanúsítottakat április 30-án és május 1-jére virradóra vették őrizetbe.

(mti)