Fegyverkeznek az oroszok a Krímen


Az ukrán katonai felderítés információi szerint Oroszország új haditechnikai eszközöket telepít a Krím-félszigetre, többek között szárnyas rakétákkal felszerelt tengeralattjárókat, parti rakétaelhárító rendszereket vezényeltek a térségbe, fejlesztik és bővítik a légierőt és a flottát – jelentette ki az 5-ös csatorna hétfő esti adásában Vagyim Szkibickij, a Védelmi Minisztérium felderítési részlegének parancsnoka.

„Az orosz hadvezetés korszerű haditechnikai eszközöket von össze Krímre, amit a félsziget jogellenes annektálását megelőzően nem tudott megtenni”

– fogalmazott Szkibickij. A parancsnok tudni véli, hogy szárnyas rakétákat hordozó tengeralattjárók állomásoznak a térségbe, melyekkel bárhol Ukrajna területén csapás mérhető. Eddig a félszigeten még nem alkalmazott új rakétaelhárító rendszereket telepítettek a tengerpartra, újabb egységekkel és harci eszközökkel megerősítették az itt állomásozó orosz légierőt és a flottát.

Az ukrán katonai felderítés rendszeresen számol be arról, hogy egyre erősebb az orosz katonai jelenlét a félszigeten, gyakoriak a kiképzések és a hadgyakorlatok a térségben.

Közben a NATO is erősíti katonai jelenlétét. Az Egyesült Államok két további egységet, Németország és Nagy Britannia pedig egy-egy új zászlóaljat küld Lengyelországba valamint a balti országokba, hogy ellen tudjanak állni Oroszországnak – írja a Mukachevo.  Ez nagyjából négyezer további katona telepítését jelenti az orosz határ közelébe.