Ingyenföldet osztanak Oroszországban


Oroszországban öt évre bárki ingyen kaphat egy hektár földet a keleti végeken. Az öt év lejárta után a földért fizetni kell. 2017. február 1-től csak helyi lakosok kaphatnak földet.

Oroszországban megkezdődhet a “távol-keleti hektárok” ingyenes kiosztása, miután megjelent a hivatalos jogi portálon a Vlagyimir Putyin elnök által aláírt törvény, amelynek értelmében ingyenesen hasznosítható orosz állampolgárok által egy-egy hektárnyi földterület az ország Távol-keleti Szövetségi Körzetében. A birtokok Szaha Köztársaságban (Jakutföldön), valamint a kamcsatkai, a tengermelléki, a habarovszki, az amuri, a magadáni és a szahalini térségben, a Zsidó Autonóm Területen és a Csukcs Autonóm Területen oszthatók ki. A földterületek öt évig hasznosíthatók ellenszolgáltatás nélkül.

Az időszak lejárta után a birtok bérbe vagy tulajdonba vehető.

Az erdőalaphoz tartozó földek csak 15 évi hasznosítás és átminősítés után vehetők tulajdonba. A “távol-keleti” hektárokat fokozatosan kezdik el kiosztani. Június 1-jétől az Távol-keleti Szövetségi Körzet érintett területeinek csak egy-egy városa körül kezdik el kiparcellázni, de október 1-jétől már mindenhol. 2017. február 1-jétől csak az érintett területek lakosai juthatnak majd birtokhoz.
A törvényt az állami duma április 22-én, a szövetségi tanács pedig 27-én szavazta meg.

mti