Légitámadás érte a dzsihadisták fellegvárát Rakkában


A szíriai lázadók keddre virradóra és reggel lőtték a kormányerők kezén lévő negyedeket az északi Aleppó városában, a Sana hivatalos hírügynökség jelentése szerint legalább hat civil meghalt, és 37 megsebesült. Légitámadás érte a dzsihadisták fellegvárát, Rakkát, ott 18-an haltak meg.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) aktivistahálózat úgy értesült, hogy Aleppóban négy civil vesztette életét, és mintegy 50-en sebesültek meg, többen súlyosan. A lázadók rakétákkal “egész éjjel és reggel” támadták Mogambo, Masarka és Asrafije negyedet, valamint a Nil utcát a város nyugati részén. A kormányerők légiereje ezúttal nem támadta a lázadók által ellenőrzött negyedeket, viszont Zahra és el-Rasidin városrészekben voltak összecsapások. Az utóbbi 12 napban a kormányerők és a lázadók kezén lévő negyedekben több mint 250 civil halt meg a városban, köztük körülbelül 50 gyerek – tette hozzá az OSDH.

Több mint 35 légicsapás érte az éjjel az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet szíriai fellegvárát, az ország keleti részében lévő Rakkát, és ezekben meghalt legalább 18 ember – köztük öt dzsihadista -, sokan megsebesültek – közölte szintén az OSDH. A szervezet aktivistái azt nem tudták megmondani, hogy a bombázó gépek az orosz légierőhöz vagy az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalícióhoz tartoztak-e.

Oroszország ENSZ-nagykövete pénteken azt közölte, hogy a szíriai hadsereg az orosz légierő támogatásával hamarosan támadni fogja Rakkát. Tüzérségi tűz és összecsapások voltak az éjjel Damaszkusztól keletre is.

Szíriában Moszkva és Washington közvetítésével február 27-én lépett életbe tűzszünet, amelyet a legtöbb helyen nagyjából betartanak, de Aleppóra ez nem igaz, sőt az utóbbi 12 napban nagyon hevessé váltak a harcok az észak-szíriai városban.

mti