Moszkva és Washington a szíriai tűzszünet megerősítésére összpontosít


Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint országa és az Egyesült Államok a közel-keleti országban létrejött fegyvernyugvás megerősítésére és kiszélesítésére összpontosít. Ezt akkor jelentette ki, amikor kedden Moszkvában Staffan de Misturát, az ENSZ szíriai különmegbízottját fogadta. Eközben Szíriában tovább folynak a harcok, különösen Aleppó körül hevesek az összecsapások.

Mint mondta,

“intenzív munka folyik az orosz és az amerikai katonai vonalon”, amelynek célja a fegyvernyugvás rendszerének konszolidálása, és annak új területekre történő kiterjesztése.

Lavrov hangsúlyozta, hogy Oroszország üdvözli és nagyra értékeli az ENSZ-főtitkár megbízottjának erőfeszítéseit a Biztonsági Tanács határozatainak végrehajtásában.

De Mistura kijelentette: fontosnak tartja, hogy hatékonyabb mechanizmust dolgozzanak ki a tűzszünet betartásának ellenőrzésére. Kitért arra, hogy ennek érdekében felhívást intézett Oroszországhoz és az Egyesült Államokhoz mint a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport két társelnökéhez és a fegyvernyugvás két fő támogatójához, valamint az érintett felekhez, hogy kövessenek el mindent, ami lehetséges, hogy ezt a folyamatot visszatereljék a kellő munkamederbe.

“Mindent elkövettünk Genfben, ami tőlünk telik, hogy továbbfejlesszük ezt a (tűzszüneti) rendszert. De itt pontosabb megértésre van szükség, méghozzá maguknak a szíriaiaknak a részéről” – hangoztatta a világszervezet szíriai megbízottja.

mti