Donald Trump lesz a republikánusok elnökjelöltje


Az üzletember nagy fölénnyel megnyerte a Republikánus Párt Indiana államban kedden tartott előválasztását az amerikai média előrejelzése szerint. A demokratáknál Bernie Sanders szenátor legyőzte Hillary Clinton volt külügyminisztert.

 

Trump az 57 küldöttből legalább 45 támogatását megszerezte. A további mandátumok megoszlása még kérdéses, de az exit pollok szerint a második Ted Cruz szenátor, a harmadik John Kasich ohiói kormányzó lett. Donald Trump győzelme azt is jelenti, hogy nagyon valószínűvé vált: ő képviseli a pártot a novemberi elnökválasztáson – írja az MTI.

Pártbeli legfőbb riválisa, Ted Cruz az indianai választás után be is jelentette, hogy befejezi elnökválasztási kampányát. Így republikánus oldalon Trumpon kívül már csak John Kasich maradt versenyben, de az ő népszerűsége alacsony, és eddigi előválasztási teljesítménye is gyenge.

“Korábban azt mondtam, hogy mindaddig folytatom, amíg látom a győzelemhez vezető utat, de ez az út most lezárult” – közölte hallgatóságával Cruz egy indianapolisi pártgyűlésen. A texasi szenátor keményen kampányolt Indianában, és azt mondta, hogy meg akarja akadályozni fő vetélytársát, Donald Trumpot abban, hogy már a nyári jelöltválasztó republikánus pártkonvenció előtt megszerezze az elnökjelöléshez szükséges többséget. Ezt a szándékát a lesújtó indianai eredmények miatt változtatta meg: az előrejelzések szerint 57 küldötti mandátum közül 45-öt Trump szerzett meg.

Cruz bejelentését követően Trump úgy nyilatkozott, hogy a novemberi elnökválasztáson legyőzi demokrata párti ellenfelét, aki meggyőződése szerint Hillary Clinton volt külügyminiszter lesz. “Győzni fogunk novemberben, mégpedig nagy különbséggel. (…) Megverjük Hillary Clintont” – mondta az üzletember, aki a kampányban több olyan kijelentést tett, amely már-már a republikánus párt számára is vállalhatatlannak tűnt.

A párt elnöke, Reince Priebus az indianai választás után közzétett Twitter-üzenetében megerősítette, hogy elnökjelöltjük nagy valószínűséggel Trump lesz.

Arra szólította a párt tagjait és híveit, hogy egységesen támogassák a majdani jelöltet, és koncentráljanak arra, hogy jelöltjük legyőzze Clintont.

A demokrata párti versengés keretében az indianai előválasztáson – a voksolás utáni prognózisok szerint – Bernie Sanders váratlanul legyőzte Hillary Clintont. Sanders annak ellenére nyert, hogy az előrejelzések a vereségét jósolták. Előnye azonban csekélynek látszik Clintonnal szemben, ami azt jelenti, hogy nem csökkent érdemben köztük a különbség a megszerzett delegátusok teljes számát illetően.