Felajánlotta a vízummentességet Brüsszel Törökországnak


Számítani lehetett rá, hogy az Európai Bizottság meghozza ezt az áldozatot a menekültválság enyhítéséért.

Ahogy abban biztosak lehettünk, az Európai Unió gyakorlatilag mindent megadna Törökországnak, hogy féken tartsa a menekülteket, még a hőn áhított vízummentességet is: Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke bejelentette, hogy a mai napon az alkalmazott schengeni vízumkényszer feltételes eltörlésére tett javaslatot a testület.

Persze nem ám csak úgy

A biztosok kollégiumának szerdai ülését követő brüsszeli sajtótájékoztatón Timmermans hangsúlyozta: a bizottság azzal a feltétellel tette meg a javaslatát, hogy Ankara a felek közti migrációs megállapodás értelmében sürgősséggel teljesíti a vízumliberalizációs akcióterv előírásainak mindegyikét.

Az alelnök elmondta, Törökországnak eddig hatvanhetet sikerült teljesítenie az uniós vízummentesség bevezetése elé állított hetvenkét feltétel közül.

“Az elmúlt hetekben Törökország jelentős haladást ért el. Még mindig van sürgősen elvégzendő munka, de ha a török hatóságok fenntartják az eddigi ütemet, akkor eleget tudnak tenni ezeknek”

– mondta Timmermans.

A végső döntést az Európai Parlamentnek és a szakminisztereket tömörítő tanácsnak kell majd meghoznia, de ezt csak a bizottság javaslata alapján tehetik meg. Orbán Viktor korábban már beszélt arról, hogy Magyarország nem fogja támogatni a török vízummentességet egészen addig, amíg a szomszédos Ukrajna sem kap hasonló kiváltságokat.

mti