Felháborodtak a menekültek a rossz étel miatt


Jobb ellátást követelnek maguknak az olaszországi Reggio Emiliában működő menekülttábor lakói, akik elfoglalták a helyi idegenrendészeti hivatalt. Akciójuk eredményesnek bizonyult, mert a hírek szerint a szerintük rossz minőségű étel miatt tiltakozó menekültek külön szakácsot kaptak.

 

A helyi sajtóbeszámolók szerint a menekülttábor lakóihoz az afrikai és az ázsiai konyhát ismerő szakács érkezett, aki a többségükben afrikai és pakisztáni menekültek hazájának hagyományai szerint készíti el az ételeket.

A Dimora d’Abramo (Ábrahám háza) nevű szálláshely lakói szerint a számukra olasz módra készített tészta és rizs nem volt megfelelő, ezért kértek saját szokásaikhoz illő táplálékot. Az olasz sajtó kommentárjai szerint “elfőzött tésztát és vízben úszó rizst” kaptak, ezért az újságok makarónisztrájknak nevezték el a demonstrációt.

A táborban tizenhat országból érkezett kétszáz menekült él, akik Olaszországban benyújtott menekültkérelmük elbírálására várnak. A szálláshelyet egy olasz szövetkezet működteti, amely fejenként napi 33 eurót kap ellátásukért a városi önkormányzattól. Luigi Codeluppi, a tábor vezetője úgy nyilatkozott, hogy igyekeznek alkalmazkodni a másfajta táplálkozáshoz szokott emberek igényeihez.

A tiltakozás azután kapott széles visszhangot Olaszországban, hogy Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője is kommentálta közösségi profilján. Salvini elfogadhatatlannak nevezte a menekültkérők akcióját, és azonnali kiutasításukat szorgalmazta, hangsúlyozva, hogy miközben a “feltételezett menekültek” tiltakoznak és szakácsot kapnak, az olaszok közül sokan éheznek.

Az Északi Liga május 14-én tüntetést tart a tábornál.