Kétmilliárd forintnyi támogatást kap Kárpátalja


Kárpátaljai állomásához érkezett a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány (PADI) Erősödő Kárpát-medencei magyar vállalkozások című konferencia-sorozata. A beregszászi tanácskozáson résztvevők a határon túli magyarság sokrétű támogatásának fontosságát hangoztatták – írja az MTI.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott megbeszélésen Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke kifejtette, a helyi vállalkozások megerősítésével kell támogatni a kárpátaljai magyar gazdaságot. Úgy vélte, Kárpátalján elsősorban az intenzív, mindenekelőtt primőr zöldség- és gyümölcs termesztése, valamint az idegenforgalom, gyógyturizmus lehet kitörési pont a gazdaság területén. Az elnök szerint az ukrán állam az elmúlt negyedszázadban nem tudott kedvező jogi környezetet létrehozni a vállalkozások, befektetések számára, és az utóbbi két év reformkísérletei sem eléggé mélyrehatóak.

A magyar kormánytámogatás nagy lökést adhat a helyi gazdaságnak
A magyar kormánytámogatásokról szólva a politikus különösen fontosnak nevezte azt a „kidolgozás alatt lévő, igen jelentős gazdaságfejlesztési programot, amellyel a magyar kormány a kárpátaljai magyar közösséget támogatja”. Ennek keretében az idén Kárpátalja kétmilliárd forint támogatást kap, és húszmilliárd forintnyi kedvezményes hitelkerethez jut. A nyáron remélhetőleg elinduló program szerinte lökést adhat a kárpátaljai magyar gazdaságnak.


Ösztöndíjat hoz létre az MNB-alapítvány

Nagy Róza, a PADI kuratóriumi elnöke köszöntőjében fontosnak nevezte, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai elősegítsék a tudás létrehozását, ami alapján Kárpátalján a magyar főiskola képezhet. Elmondta, hogy létre fognak hozni egy Kárpát-medencei Innovációs Központot Budapesten, a volt Kémiai Kutatóintézet bázisán, és Kárpát-medencei magyar diákoknak szóló ösztöndíj-, valamint a kezdő vállalkozásokat támogató programokat indítanak.

A kárpátaljai többségi nemzet tagjait is támogatni kell
Grezsa István, kormánybiztos előadásában a határ menti gazdasági fejlődést leginkább akadályozó tényezőnek a magyar-ukrán határátkelőhelyeken uralkodó állapotokat tartotta, amelyért ugyanakkor nem csak az ukrán fél felelős. Ennek kapcsán elengedhetetlennek tartja a Beregszászt elkerülő, a kamionforgalmat a városból elterelő út megépítését, amelyhez kész hiteltámogatást nyújtani.
A kormánybiztos fontosnak nevezte a kárpátaljai magyarság, mint a jelenleg leginkább veszélyeztetett határon túli magyar közösség sokoldalú támogatását, ideértve a gazdaság mellett az oktatás és az egészségügy területét is. Kiemelkedő jelentőségűnek mondta a Kárpátalján élő többségi nemzetnek nyújtott magyarországi segítséget, mert

„a szociális nehézségek nemzetiségtől függetlenek. Az ilyen jellegű támogatás javítja a két nép, a két ország viszonyát.”