Örményország el fogja ismerni Hegyi-Karabaht


Az örmény parlament május ötödikei ülésén elfogadott egy törvénytervezetet, amely elismeri Hegyi-Karabah Köztársaság függetlenségét.

Az örmény külügyminiszter elmondása szerint a két ország tárgyalásokat folytatott a függetlenség elismeréséről. A téma korábban többször is felmerült, de az ország vezetői hivatalosan nem támogatták ezt, hogy ne ártsanak az Azerbajdzsánnal való béketárgyalásoknak. A parlament által elfogadott törvényt a kormánynak is jóvá kell hagynia, de ezt egyelőre csak fegyverként használják arra az esetre, ha az Azerbajdzsánnal való helyzet rosszabbodni fog.

Az örmény elnök sajtószóvivője bejelentette, hogy ha az ország el fogja ismerni a függetlenséget, akkor ezt maga az elnök, Szerzs Szargszjan fogja bejelenteni.

Azerbajdzsán Külügyminisztériuma reagálva erre bejelentette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa megerősítette a Hegyi-Karabah területének Azerbajdzsánhoz való tartozását. Ebben az évben legalább 20 katona halt meg a karabahi oldalon és 16 azerbajdzsán a másik oldalon. A függetlenségre vágyó Hegyi-Karabahban civilek is életüket vesztették.