Orosz zenekar ad koncertet a szíriai Palmürában


A szentpétervári Mariinszkij Színház zeneigazgatója és a Londoni Szimfonikusok első karmestere, Valerij Gergijev színháza Szimfonikus Zenekarával utazott Szíriába.

A Russia24 orosz állami hírportál szerint a koncertet Palmüra római színházában rendezik meg. Az előadást az orosz televízió is sugározza csütörtökön egy későbbi időpontban.

A szíriai kormány hadserege az orosz légierő támogatásával márciusban foglalta vissza az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori romvárost az Iszlám Államtól.

Gergijevet Putyin elnök támogatójaként tartják számon, 2014-ben is Putyin mellé állt a Krím-félsziget bekebelezésekor. A palmürai koncert megszervezésével a BBC News értékelése szerint Oroszország meg akarja mutatni a világnak, hogy beavatkozása békét és stabilitást biztosít Szíriának és segít megmenteni a világörökséghez tartozó Palmürát is.

Nyugati politikusok azonban továbbra is gyanakodva tekintenek az orosz szándékokra. Moszkvát az a vád érte, hogy nem tesz eleget a szíriai kormányerők megfékezésére. Az oroszok azonban a vádakat tagadva az amerikaiakat hibáztatják, amiért nem vetik latba a befolyásukat a szíriai ellenzéknél a harcok megszüntetésére.

Az Iszlám Állam Palmüra tízhónapos megszállása alatt számos történelmi emléket elpusztított. A dzsihádisták két kétezer éves templomot, diadalívet és toronysírokat romboltak le. Szerencsére azonban az ókori város romjainak zöme érintetlen maradt.
AZ UNESCO szakértői bizottsága április végén ismertette gyorsjelentését Palmüra állapotáról, amelyben úgy fogalmazott: az Iszlám Állam fegyveresei okozta súlyos károk ellenére az ókori romváros nagy részén megőrizte korhűségét és integritását – írta az ATV.