Összeomolhatnak a szíriai béketárgyalások


Azonnali hatállyal be kell szüntetni a harcokat Aleppó térségében, különben összeomlik a szíriai polgárháború rendezését célzó politikai folyamat – hangoztatta Frank-Walter Steinmeier német és Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter szerdán Berlinben, miután megbeszélést folytattak a szíriai ellenzék fő koordinátorával, Riad Hidzsábbal és Staffan de Misturával, az ENSZ szíriai különmegbízottjával.

Frank-Walter Steinmeier a találkozó után a damaszkuszi vezetés és az ellenzék képviselői közötti béketárgyalásokra utalva kiemelte, hogy az aleppói tűzszünet nélkül “nincs visszaút Genfbe”.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter Damaszkuszt hibáztatta az erőszak fellángolásáért és azt mondta: “minden összeomlik, ha nem hallgatnak el a fegyverek órákon belül”.

Staffan de Mistura a két külügyminiszter társaságában tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a fegyvernyugvás alternatívája a katasztrófa.

“400 ezer ember indulhat meg a török határ felé”

– mondta az ENSZ-megbízott.

Riad Hidzsáb a megbeszélés előtt nyilatkozott újságíróknak. Leszögezte, hogy az egész országra kiterjedő általános tűzszünetet kell hirdetni a térségi és csak átmeneti időre szóló fegyvernyugvás helyett, és a vérontás leállítása mellett a humanitárius helyzeten is javítani kell.

Hozzátette, hogy szükség van egy új politikai kezdeményezésre, mert a genfi béketárgyalások zsákutcába jutottak. Az ellenzék továbbra is elképzelhetetlennek tartja, hogy Bassár el-Aszad államfő a hivatalában maradjon – mondta Riad Hidzsáb.

Az elnöknek nemcsak posztjáról, hanem az országból is távoznia kell. Nincs esély a politikai rendezésre és a terror sem szűnik meg, amíg Bassár el-Aszad Szíriában tartózkodik – mondta a mérsékelt ellenzék fő koordinátora.

A közel-keleti arab országban 2011-ben kezdődött szíriai polgárháborúban az idén februárban sikerült először tűzszüneti megállapodást kötni. A tűzszünet április végén ingott meg, a legsúlyosabb harcok a 2012 óta két részre szakadt Aleppóban dúlnak, amely egykor az ország legnagyobb városa volt.

(mti)