Az Iszlám Állam elfoglalta Szíria legjelentősebb gázlelőhelyét


Az Iszlám Állam csütörtökön elfoglalta es-Sáert, Szíria legjelentősebb gázlelőhelyét, ami a dzsihadisták első sikerét jelzi, mióta márciusban a kormányerők kiűzték őket a nagyjából 150 kilométerre északnyugatra fekvő Palmürából – közölte a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Az iszlamista szervezethez közeli Amak hírügynökség szerint az IÁ elfoglalta a gázlelőhelyet és az ottani létesítményeket is, megölve több mint 30 szíriai katonát, s nehézfegyvereket, köztük rakétákat és harcjárműveket is zsákmányolva – írta az MTI.

Az OSDH megerősítette: a szélsőségesek a visszaszorításukra indított súlyos légicsapások ellenére háromnapi harcokat követően a hatalmukba kerítették es-Sáért. Az OSDH szerint a dzsihadisták 13 katonai ellenőrzőpontot törtek át, és 34 katona és 16 iszlamista vesztette életét.

A dzsihadisták többször is rátették a kezüket a gázlelőhelyre és annak létesítményeire korábban, mígnem 2014-ben a kormányerők ki tudták szorítani őket onnan. A szélsőségesek azóta folyamatosan támadták az ott állomásozó katonákat.

Eközben a Homsztól 45 kilométerre keletre fekvő al-Muharram al-Fúkáni településen legalább tízen vesztették életüket és 49-en megsebesültek egy kettős pokolgépes merényletben. A város egyik főterén egy gépkocsiba rejtett pokolgép robbant, majd a helyszínre sereglő segítők körében egy motoron érkező öngyilkos merénylő hozta működésbe a testére erősített robbanószerkezetet – közölte a szíriai televízió.

A támadások elkövetőjeként egyetlen szervezet sem jelentkezett. Az Iszlám Állam mindazonáltal gyakran hajt végre hasonló merényleteket.

Az észak-szíriai Aleppóban csütörtökre virradóra hatályba lépett a Washington és Moszkva közvetítésével a városra is kiterjesztett fegyvernyugvás. A szíriai hírügynökség szerint a lázadók viszont több mint 20 lövést adtak le a kormányerők kezén lévő negyedekre. A városban az elmúlt két hét kiélezett harcaiban pedig mintegy 280 civil vesztette életét az OSDH szerint.

(mti)